Events, Awards and Grants

Lliurament dels Premis "Europa Jove" i "Què és per a tu Europa?" per a estudiants



Amb l'objectiu d'apropar Europa a les aules i fomentar el debat europeu entre els joves, la Fundació Catalunya Europa ha fet el lliurament dels premis "Europa Jove" per a estudiants de batxillerat i dels premis "Què és per a tu Europa?" per a alumnes d'ESO i cicles formatius.

L'acte de lliurament dels premis es va fer el dimarts 27 de juny de 2023 a l'Aula Europa de la Comissió Europea a Barcelona amb la presència dels alumnes guanyadors i finalistes, mestres, familiars i membres dels jurats dels premis.

L'acte ha estat presentat per la influencer i creadora de continguts, Laura Grau, que ha mantingut un diàleg amb els guanyadors de la segona edició del Premi Europa Jove.

Premi Europa Jove

La guanyadora del Premi Europa Jove ha estat l’estudiant Ariadna Ferreres Boquera, de l’Institut Comte de Rius de Tarragona, pel seu treball de recerca sobre economia sostenible que ha estat el més ben valorat pel jurat per la qualitat de la recerca, la profunditat d’anàlisi i l’esforç personal.

El jurat també ha concedit aquest any dos accèssits als treballs de recerca sobre l'extrema dreta, de Luís Martín Miguel de l’Escola Súnion de Barcelona, i sobre el Brexit, de Pol Morales Borràs de l’Institut Mercè Rodoreda de l’Hospitalet de Llobregat.

El Premi Europa Jove està organitzat per la Fundació Catalunya Europa i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona amb la col·laboració del departament d'Educació. Es tracta del primer premi que distingeix treballs d’alumnes de batxillerat sobre temes europeus amb l’objectiu de promoure el coneixement, la recerca i l’interès dels joves per la realitat de la UE. En aquesta segona edició s’han rebut 51 treballs de 43 centres. La guanyadora va rebre 700 euros i l’oportunitat de viatjar a Brussel·les per conèixer les institucions europees juntament amb els autors dels dos accèssits.

Premi "Què és per a tu Europa?"

Pel que fa al premi "Què és per a tu Europa?", els guanyadors van ser Roger Peracaula Solà, estudiant de 4t d’ESO de l’Institut de Celrà, per la imatge "Pau i germanor", a la millor idea original dins la categoria de fotografia; i Marina Mora Escudé, estudiant de 4t d’ESO de l’Escola Diocesana de Navàs, a la millor realització tècnica per la imatge "Europa en moviment”. En la categoria de vídeo, el jurat va atorgar dos premis exaquos a millor idea original per “Europa necessària” d’un grup d’estudiants de 2n de batxillerat de l’Institut Manuel Blancafort de La Garriga i per “Un passat per un present” d’un grup d’estudiants de 3r d’ESO de l’Institut Mare de Déu del Portal de Batea. Finalment, el premi de millor realització tècnica va ser pel vídeo “Nostalgie Européenne” d’un grup d’estudiants de 1r de batxillerat de l’Escola Diocesana de Navàs.

Una de les novetats d'aquesta segona edició del premi, era la categoria d’Innovació, però el jurat ha decidit declarar deserta la categoria per la falta de treballs presentats en els formats requerits (còmic, collage, fotomuntatge, cançó o podcast, entre d’altres).

El premi està organitzat per la Fundació Catalunya Europa amb el suport del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la cooperativa Abacus, amb l’objectiu d’acostar Europa als joves i als centres educatius a través de les arts, la fotografia, el vídeo, i altres formats innovadors.

El premi està adreçat a estudiants de segon cicle de secundària, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i grau superior de centres educatius. La dotació total del premi és de 1.500 € i diversos vals d’Abacus per valor de 250 €. A més, les obres guanyadores i les finalistes es podran veure en una exposició itinerant per diferents centres cívics, espais de joves i biblioteques d'arreu de Catalunya.