Workshops

Chronicle of the Seminar "Putting cities on the map: Major events and internationalization"

After "Putting cities on the map"



L’11 de juliol va tenir lloc el seminari "Posar les ciutats al mapa: Grans esdeveniments i internacionalització", organitzat pel CEHI, la Secció d'Història Contemporània i Món Actual de la UB i la Fundació Catalunya Europa. La trobada va servir per explorar els efectes dels grans esdeveniments sobre les ciutats, aprenent de les experiències passades per afrontar els reptes futurs.

El seminari va ser un punt de trobada multidisciplinar on persones del món acadèmic, institucional i de la societat civil van convergir per construir un diàleg sobre els processos de canvi i internacionalització de les ciutats. Es van abordar els impactes espacials, els llegats, les criticitats i la viabilitat futura dels grans esdeveniments.

Taula 1: Grans esdeveniments i internacionalització: els casos de les olimpíades de Barcelona i Torí

La primera taula, amb Silvia Crivello (Università di Torino) i Enric Truñó (enginyer i exregidor de l’Ajuntament de Barcelona), va examinar les olimpíades de Barcelona 1992 i Torí 2006. Truñó va recordar les paraules de Pasqual Maragall sobre la necessitat de posar les ciutats al mapa, destacant com Barcelona va ser transformada amb la mirada posada en el futur, en l’any 1993. Crivello va parlar de la ciutat com a agent cultural que circula al mercat, atrau capitals i és font de producció social, desgranant conceptes com el branding territorial, que ha servit per fer més atractives les ciutats per, finalment, catalitzar la transformació urbana.

Es va parlar de com la transformació de les ciutats per esdeveniments esportius, olímpics o culturals, sovint requereix una inversió massiva i una aliança entre recursos públics i privats. Avui dia, el context social, polític, econòmic i climàtic fa més complex liderar aquests projectes des del govern de les ciutats. Tot i això, el dret a la ciutat i la ciutat com a bé públic exigeixen un lideratge efectiu dels grans esdeveniments i les seves conseqüències en la vida urbana.

Taula 2: L'impacte sobre el territori: balanç, llegat i perspectives

La segona taula, amb Joan Ganyet (exalcalde de la Seu d’Urgell), Antonia Casellas (UAB) i Josep Pujadas Maspons (exalcalde de Granollers), va analitzar l'impacte territorial dels grans esdeveniments. Es va discutir com aquests esdeveniments poden oferir beneficis econòmics i visibilitat internacional a ciutats petites i mitjanes, com ha estat el cas de la Seu d’Urgell i Granollers.

Es va destacar que l’aliança entre el sector públic i privat és clau per a la producció social i la capacitat de transformar les ciutats. Tanmateix, aquesta col·laboració pot fer que es perdin de vista les necessitats ciutadanes, afavorint només els sectors econòmics més influents. Això pot difuminar les responsabilitats i la claredat en la presa de decisions.


Reflexions finals i perspectives futures

El seminari va concloure amb una reflexió sobre la importància del lideratge públic per garantir la cooperació entre el sector públic i privat i la participació ciutadana, per afavorir l'èxit dels esdeveniments i els seus impactes positius a llarg termini. Es va subratllar la necessitat de models de governança eficaços i adaptats als reptes actuals.

El context actual és diferent del que permetia que els grans esdeveniments transformessin les ciutats, però existeix la possibilitat i la capacitat de gestionar les externalitats positives i negatives de la internacionalització sense renunciar-hi.


Tags