Blog

Itàlia decideix


Les eleccions del proper diumenge a Itàlia preocupen a la Unió Europea. I no només preocupen pel fet de quin partit guanyi i el que pugui representar el resultat, sinó pel fet que Itàlia és un dels països fundadors i això té un pes extra. Aquest nerviosisme cada cop que hi ha unes eleccions a un país mostra la gran inestabilitat que existeix avui dia.

Aquestes eleccions tenen una característica nova, i és que es regiran per una nova llei electoral que augmentarà la proporcionalitat en comparació amb el sistema anterior.  Els partits s’agrupen en tres blocs: centre-esquerra, centre-dreta i el que, simplificant, podríem dir el bloc “antisistema”.

El centre-esquerra està liderat pel Partit Democràtic, actualment al  govern. És un partit que va ser fundat al 2007 i que pertany a la família del Partit Socialista Europeu. Té 286 diputats dels 630 totals al parlament italià. Governa 14 de les 20 regions italianes i el lidera l’ex primer ministre Matteo Renzi. Tot i això, les enquestes no li donen la majoria necessària per repetir al govern. Alternativa Popolare és un altre partit que trobem a aquest bloc, tot i que és una escissió del Partit de la Llibertat de Berlusconi,

La Izquierda Italiana és una coalició de partits socialistes i comunistes fundat el 2017 i que  té 15 diputats. Aquestes eleccions es presenten amb demòcrates i progressistes en una coalició que es diu Libres e Iguales. Aquests semblen ser els responsables de la debilitació del Partit Democràtic.

Al bloc centre-dreta trobem la Forza Italia (FI), La Liga (ja no és diu Liga Norte) i els Fratelli d’Italia. El primer partit, Forza Italia, és ben conegut ja que Berlusconi ha estat 4 cops primer ministre. Fundat al 1994 va començar fusionant-se amb altres partits com Alianza Nacional. L’any 2009 van formar el Popolo della Libertà (PdL) que actualment té 50 diputats al parlament italià. D’aquest PdL va sorgir el partit Fratelli d’Italia, un partit de dreta conservadora i euroescèptic creat al 2012 i que té 11 diputats. La Liga (Norte) és un partit d’extrema dreta nacionalista, que proclama la independència de la zona de la Padania i va obtenir 15 diputats. Té un caràcter conservador, nacionalista i euroescèptic.

I per altra banda, el famós Movimento 5 Estelle, l’anomenat partit antisistema. Un partit ecologista, euroescèptic amb tendència populista i abanderat de la democràcia directa. Té 91 diputats actualment i es considera un “catch-all-party”, és a dir, un partit que atreu votants de diferents ideologies.

Font infografia: Termometropolitico


2018  Elections  Europe  Italy