A Barcelona, el debat sobre l'impacte d'acollir grans esdeveniments està més viu que mai. Recentment, la ciutat ha estat al centre de diverses discussions relacionades amb esdeveniments com la Fórmula 1, la Copa Amèrica i la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern.
Amb motiu de l'anunci que Barcelona acollirà la sortida del Tour de França 2026, l'alcalde de la ciutat declarava: "Barcelona serà l'única ciutat del món que ha estat capaç d'acollir els quatre esdeveniments esportius més importants." Aquest esdeveniment s'afegeix a una llarga llista que reforça el perfil internacional de la ciutat.
Amb tot, el debat se situa en si els beneficis econòmics i la projecció internacional que aquests esdeveniments poden aportar, compensen els reptes en matèria massificació turística, l'impacte ambiental i les conseqüències socials que genera.
En aquest context, la Fundació Catalunya Europa, conjuntament amb el CEHI i la Secció d'Història Contemporània i Món Actual de la UB, organitza un seminari per parlar i reflexionar sobre els impactes dels grans esdeveniments, just a les portes dels Jocs Olímpics de París. Aquest seminari abordarà els efectes des del punt de vista de la geografia, la història i el territori, basant-se en les experiències de Barcelona 1992 i Torí 2006.
L'acte tindrà lloc el dia 11 de juliol a les 16 hores i comptarà amb dues taules de debat:
Taula 1: Grans esdeveniments i internacionalització: els casos de les olimpíades de Barcelona i Torí
Amb Silvia Crivello i Enric Truñó
Taula 2: L'impacte sobre el territori: balanç, llegat i perspectives
Amb Josep Pujadas, Antonia Casellas i Joan Ganyet
Aquest seminari serà una oportunitat per aprofundir en la comprensió dels efectes dels grans esdeveniments i per extreure lliçons valuoses de les experiències passades per afrontar els reptes futurs.